Известният професор Инго Фробозе от Германския спортен университет в Кьолн атакува универсалния боец на Байерн Мюнхен Джошуа Кимих. Ученият скочи на звездата на „баварците“ заради нежеланието му да се имунизира срещу COVID-19.

В крайна сметка Кимих пипна заразата и пропуска мачовете на тима до края на годината. Той е с усложнения и има проблеми с белите дробове.

„Ваксината можеше да предотврати тези последствия, но за съжаление Кимих не го направи. Сега той определено има нужда от почивка. Някои органи се нуждаят от почивка, за да се избегнат проблеми със сърцето. Съществува риск  функцията на белите дробове да бъде нарушена в дългосрочен план“, отсече Фробезе пред „Bild“.

 „Сърцето и белите дробове са тясно свързани. Белите дробове осигуряват на сърцето енергия, така че рискът от миокардит е много по-висок. Това е сериозна последица за спортистите и обикновено ги прави неработоспособни за поне шест месеца“, допълни немският професор в интервюто си пред изданието.

„Преди четири седмици казах, че това можеше да се избегне чрез ваксинация. За съжаление Кимих не го направи. Ваксината може да предотврати подобни последствия", заяви още той.